Metsähallitus

Etelä-Lapissa käynnissä lentolannoitus rakeistetulla tuhkalla

tuhkarakeen-levitys-palauttaa-luonnon-ravinteet-kiertoon_kuva-juri-laurila

Tuhkarakeen levitys palauttaa luonnon ravinteet kiertoon_Kuva Juri Laurila

Metsämaiden lentolannoitukset ovat parhaillaan käynnissä Ranuan ja Simon kuntien alueella Lapissa. Metsähallitus lannoittaa tällä erää tuhkalannoitteella kaikkiaan noin 600 hehtaaria valtion metsiä Etelä- ja Länsi-Lapissa.

”Tuhkalannoite palauttaa luonnosta peräisin olevat ravinteet metsään lisäämään puuston kasvua ja hiilen sitomista. Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan, kertoo lannoitusoperaatiota valvova metsänhoitoesimies Hannu Erola Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

Lannoituksessa käytetään Oulun Nuottasaaresta Stora Enson lämpövoimalasta tulevaa rakeistettua tuhkaa. Tuhkalannoite valmistetaan energiantuotannossa poltettavan puun kuoren ja turpeen tuhkasta.

Lannoitus tapahtuu loka- ja marraskuun vaihteessa. Lannoitettavat metsä on noin 60 vuotiasta turvemaan metsää. Lannoitettaessa valitaan aina kohteelle sopivin lannoite ja huolehditaan, että vesistöihin ja pohjavesiin jää riittävät suojaetäisyydet.

Lisätietoja:
Video tuhkarakeen levityksestä kopterilla: https://youtu.be/ecfzjVylbyo