Yleiset Uutiset

Stora Enson Virtuaalimetsä-sovelluksella voi nyt nähdä metsän tulevaisuuden

87b2f26e9a2be7e5_800x800ar

Stora Enson Virtuaalimetsä

Miltä metsäni näyttäisi harvennuksen jälkeen? Entä kuinka nopeasti puuntaimet peittäisivät hakkuuaukean vehreydellään? Stora Enson Virtuaalimetsä-sovellus havainnollistaa eri metsänkäsittelyvaihtoehtojen lopputulokset.

Suomalaiset metsänomistajat saivat hiljattain käyttöönsä Stora Enson Virtuaalimetsä-sovelluksen. Virtuaalimetsästä on nyt julkaistu parannettu versio, joka tarjoaa muun muassa 3D-näkymän metsätilan tulevaisuuteen, jopa 20 vuoden päähän asti.

– Päivitetty Virtuaalimetsä tarjoaa monia uusia ominaisuuksia, mutta metsänomistajan kannalta mielenkiintoisin uutuus on simulointi-ominaisuus. Se on tuorein tulevaisuustyökalumme, joka auttaa hoitamaan metsää entistä suunnitelmallisemmin. Simulointinäkymä havainnollistaa, miltä metsä näyttäisi eri toimenpidevaihtoehtojen jälkeen, sanoo Stora Enso Metsän innovaatio- ja tuotekehityspäällikkö Jussi Jalasjoki.

Stora Enso Metsän kehittämä Virtuaalimetsä antaa jokaiselle suomalaiselle metsänomistajalle mahdollisuuden vierailla virtuaalisesti omassa metsässään ilmaiseksi tietokoneen tai mobiililaitteen avulla. Sovellus yhdistää metsään liittyvää tietoa eri lähteistä kolmiulotteiseksi kuvaksi.

Virtuaalimetsän uusi simulointiominaisuus perustuu metsänhoitosuositusten mukaisiin toimenpide-ehdotuksiin ja puustotietoihin. Tulevaisuusnäkymän voi avata halutessaan viiden, kymmenen, 15 tai 20 vuoden päähän. Virtuaalimetsässä voi nähdä myös suunniteltujen toimenpiteiden hakkuutulot sekä kustannusvaikutukset.

– Virtuaalimetsä antaa nyt enemmän tietoa oman metsän puustosta kuin aiempi sovellusversio. Samalla kolmiulotteinen kuva omasta metsästä tulee koko ajan realistisemmaksi ja grafiikkaa on entistä miellyttävämpää katsella. Lisäsimme myös mahdollisuuden liikkua kuviokartalla. Olemme ylipäätään tehneet käyttökokemuksesta hieman sujuvamman ja loogisemman, Jalasjoki sanoo.

Virtuaalimetsä avattiin kaikkien suomalaisten metsänomistajien käyttöön lokakuussa 2018. 3D-näkymä perustuu Metsäkeskuksen ylläpitämään metsävaratietoon. Lisäksi hyödynnetään Maanmittauslaitoksen laserkeilattua korkeusmallia ja yleisiä karttarastereita järvistä, joista ja teistä.

Virtuaalimetsä on osa Stora Enson eMetsä-palvelua, joka on monipuolinen työkalu metsäasioiden hoitamiseen. Virtuaalimetsän käyttö edellyttää rekisteröitymistä eMetsään. Tunnukset ovat ilmaiset eikä niiden tilaaminen edellytä puukauppoja Stora Enson kanssa.