Hirsitaloteollisuus ry

HIRSI SITOO TEHOKKAASTI HIILIDIOKSIDIA: HIRREN YMPÄRISTÖSELOSTE JULKAISTIIN PUUMESSUILLA

corner-of-log-cabin

Suomessa rakennukseen asennettuun yhteen hirsikuutioon varastoituu 518 kiloa hiilidioksidia (CO2). Hirsirakennuksella on siis hyvä hiilikädenjälki eli sillä on myönteinen ilmastovaikutus. Tämä käy ilmi hirsitalovalmistajien yhteistyöjärjestö Hirsitaloteollisuus ry:n Luonnonvarakeskuksella (Luke) teettämästä ympäristöselosteesta (Laminated log wall structures).

Ympäristöseloste (EPD, 8/2019) julkistettiin Jyväskylässä Puumessuilla 5.9.2019 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Selosteen esittelivät Luken erikoistutkija Tarmo Räty ja Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen.

Suomalainen hirsiomakotitalo on kooltaan keskimäärin 150 m2, ja sen hirsiseinät sitovat hiilidioksidia 30 000 kiloa.

– Tämä hiilidioksidivarasto kompensoi perheen polttomoottoriauton käyttöä yli 15 vuoden ajan, toimitusjohtaja Seppo Romppainen totesi.

Laskelma perustuu siihen, että ajoja kertyy keskimäärin 14 000km/vuosi ja päästöjä 135g CO2/km.

Seppo Romppainen totesi, että yhden omakotitalon hirsiseiniin tarvittava puumäärä kasvaa kesäpäivänä Suomessa alle minuutissa.

Hirren ympäristöseloste on julkaistu Rakennustietosäätiö RTS sr:n sivuilla (https://epd.rts.fi/etsi-ymparistoselosteita). Se löytyy lisäksi ECO Platform -järjestelmästä (https://www.eco-platform.org/list-of-all-eco-epd.html, referenssinumero on 00000973).

Ympäristöseloste on julkaistu myös Hirsitaloteollisuus ry:n kotisivulla (www.hirsikoti.fi). Selostetta koskeva ilmoitus löytyy tästä ja varsinainen seloste tästä: