Yleiset Uutiset

Laukaan Tupaswilla osti Luston harvinaisen metsäkoneen

Eero Knaapi ajaa Pika 50:n sisään näyttelyhalliin

© Timo Kilpeläinen

Suomen Metsämuseo Lusto on myynyt työnäytöskoneena toimineen PIKA 50 -monitoimikoneensa. Metsäkoneen osti Laukaan Tupaswilla Oy ja kauppa tehtiin perjantaina 8.11.2019.

Laukaan Tupaswilla on vanhojen hirsirakennusten suojissa toimiva perinnekylä, joka järjestää muun muassa yritystapahtumia ja perhejuhlia. PIKA 50 on erinomainen lisä Tupaswillan Perinnekylän kokoelmaan, joka keskittyy vanhoihin maa- ja metsätalouskoneisiin.

Yrityksen vuosittain järjestämillä Perinnepäivillä elokuun lopussa tehdään tutuksi entisajan maatalouskulttuuria ja myös metsänhoito on tärkeässä roolissa. ­– Haaveissa olisi, että pääsisimme tekemään koneella työnäytöstä ensi kesän Perinnepäivillä, suunnittelee Tupaswilla Oy:n isäntä ja toimitusjohtaja Juhani Kauppinen.

Lustossa ollaan tyytyväisiä, että pala suomalaista metsähistoriaa säilyy tällä tavoin edelleen käytössä ja elävänä osana tätä päivää. Museon kokoelmissa on edelleen toinen vastaava, museoarvoltaan erinomainen PIKA 50 -monitoimikone, joka konservoitiin viime talvena. Kone tullaan siirtämään alkuvuodesta yleisön nähtäville ja arvoiselleen paikalle Luston Koneaika-näyttelyyn. Samalla Luston kokoelmahalliin vapautuu tilaa suomalaisen metsäkonehistorian säilyttämiselle.

Museo järjesti metsäkoneen myynnistä tarjouskilpailun, joka päättyi lokakuun lopussa. Myyntipäätös tehtiin perusteellisen harkinnan jälkeen, ja myynnistä saatu tuotto käytetään suomalaisen metsäkulttuurin ja -historian säilyttämiseen.

Metsäteho Oy:n video vuodelta 1969, PIKA 50 -monitoimikone työssään: 

https://www.youtube.com/watch?v=TZdxf5Oj9WM