Puuliitto

Puuliiton valtuustovaalien tulos: voimasuhteet ennallaan

Puuliiton valtuustovaalien tulokset saatiin valmiiksi perjantaina 3. lokakuuta. Vaaleihin osallistui kaksi vaaliliittoa. Puu- ja erityisalojen yhteistyövaaliliiton ääniosuus oli 62,3 prosenttia ja Vahvasti jäsenten asialla vaaliliiton 37,7 prosenttia. Tämän perusteella Yhteistyövaaliliitto saa valtuuston 41 paikasta 26 ja Vahvasti jäsenten asialla vaaliliitto 15. Äänestysprosentti oli 40,2.

Yhteistyövaaliliiton kannatus jakautui vaalipiireittäin seuraavasti: mekaaninen metsäteollisuus 63,7 prosenttia, puusepänteollisuus 60,6 prosenttia, metsäala 59,4 prosenttia ja maaseutualojen vaalipiiri 69,8 prosenttia. Vahvasti jäsenten asialla vaaliliiton vastaavat ääniosuudet ovat: mekaaninen metsäteollisuus 36,3 prosenttia, puusepänteollisuus 39,4 prosenttia, metsäala 40,6 prosenttia ja maaseutualojen vaalipiiri 30,2 prosenttia. Puuliiton hallitus vahvistaa vaalin tuloksen 22. lokakuuta pidettävässä kokouksessaan.

Puu- ja erityisalojen yhteistyövaaliliiton vetäjän Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepolan mukaan tulos on upea huolimatta siitä, että äänestysprosentti ei noussut odotetulle tasolle.
– Tämän jälkeen voin hyvillä mielin ilmoittaa, että en ole käytettävissä, kun valtuusto valitsee marraskuun lopussa Puuliitolle puheenjohtajan. Kulunut viiden ja puolen vuoden puheenjohtajapesti on ollut elämäni kovimpia mutta antoisimpia työrupeamia. Jään eläkkeelle Puuliiton eläkesäännön mukaisesti helmikuussa 2016, ja pidän tärkeänä, että uusi puheenjohtaja pääsee heti kiinni haasteelliseen tehtäväänsä ja ruoriin johtamaan toimintaa. Tulen antamaan kaiken tukeni uudelle puheenjohtajalle, Lepola sanoi.

Vahvasti jäsenten asialla vaaliliiton vetäjän Puuliiton sihteerin Jyrki Alapartasen mukaan tulos on pettymys.
– Tulos ei vastannut vaaliliittomme odotuksia. Suurin pettymys on alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti. Jäsenet ovat kuitenkin kantansa saaneet ilmaista ja sen pohjalta pitää edetä, toteuttaa muutoksia ja keskittyä tulevaisuuteen itsenäisenä Puuliittona. Vaaliliittomme tavoitteet avoimuus ja jäsenlähtöisyys ovat tärkeitä tulevalla vaalikaudella, Alapartanen sanoi.

Kaksi ehdokasta puheenjohtajaksi

Tähän mennessä Puuliiton puheenjohtajaehdokkaiksi on ilmoittautunut kaksi henkilöä. He ovat Puuliiton mekaanisen metsäteollisuuden työehtosihteeri Jari Nilosaari ja Puuliitosta työvapaalla oleva kansainvälisten asioiden sihteeri Aleksi Kuusisto, joka työskentelee SAK:ssa kansainvälisten asioiden asiantuntijana. Molemmat ehdokkaat lähettävät mediaan omat tiedotteensa.

Puuliiton valtuuston kokous pidetään 27.–28. marraskuuta Helsingissä. Ehdokasasetelma voi siten vielä elää ennen kokousta. Henkilövalintojen lisäksi valtuusto päättää liiton toiminnan ja talouden painopisteet ja suuntaviivat sekä käsittelee sääntöasioita.

Puuliitossa käytiin edellisen kerran liittokokousvaalit vuonna 2005. Silloin Puu- ja erityisalojen yhteistyövaaliliiton kannatus oli 62,2 prosenttia. Vahvasti jäsenen asialla -vaaliliiton kannatus oli 33,7 ja Sitoutumattomien ja keskustan vaaliliiton kannatus 4,1 prosenttia. Äänestysprosentti oli liki 60. Nyt käydyissä liittokokouksen korvaavassa valtuuston vaaleissa Vahvasti jäsenten asialla -vaaliliitto muodosti vaaliliiton keskustan ja sitoutumattomien ryhmän kanssa.