Uncategorized

Kaski poltetaan Kolin kansallispuistossa 26.8.2015

Metsähallituksen luontopalvelut kaskeaa Kolin kansallispuistossa, Ollilan tilalla, keskiviikkona 26.8.2015 klo 10:00 alkaen. Kaski poltetaan perinteisin menetelmin, joskin epätavallisen myöhään, koska alkukesä oli sateinen.

Kaskella on myös Harri Piispasen ja Tristan Hamelin yhteistyönä syntynyt taideteos, ”Maasta”, joka palaa kaskeamisen yhteydessä. Teos on osa Kolin ympäristötaidefestivaalia 2015. ”Kaski on inspiroiva alusta taideteokselle, koska kaskea polttamalla syntyy joka tapauksessa uutta”, taiteilija Harri Piispanen kertoo teoksen taustasta. ”Maasta on kotimaista punasavea, emmekä tiedä ennakolta miten tuli teosta käsittelee”, Piispanen jatkaa.

”Yleisö on tervetullutta seuraamaan tapahtumaa”, kertoo Puistomestari Marko Haapalehto Metsähallituksesta. ”Kaskeamisen tavoitteena on säilyttää vanhoja työtapoja ja perinnemaisemaa sekä saada aikaan lehtipuuvaltaisia perinnebiotooppeja eli kaskimetsiä.”

Nyt poltetaan huuhtakaski eli kuusimetsästä kaadettu kaski. Kaski palaa useita tunteja, ja puiden palamista tehostetaan perinteiseen tapaan viertämällä. Kasketulle alueelle kylvetään myöhemmin ruis, josta saadaan sato ensi vuonna.