Metsähallitus

Lumitilanne ja pakkasten puute kiusana Etelä-Suomen valtion metsissä

kaatuneiden-puiden-aiheuttama-tietulli-kuvametsahallitus-jarmo-laatikainen

Kaatuneiden puiden aiheuttama “tietulli” (kuva:Metsähallitus/ Jarmo Laatikainen)

“Loppuvuoden korjuu- ja kuljetuskelit olivat erittäin haasteelliset. Olosuhteet vaihtelivat erittäin paljon Etelä-Suomen alueen eri osissa. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lunta tuli kerralla kymmeniä senttejä. Aurauskalusto ei millään kyennyt hoitamaan samanaikaisesti kaikkia tarvittavia teitä”, kertoo Etelä-Suomen alueen hankintapäällikkö Markku Eklund Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

Kunnolla kantavuutta lisäävää routaa ei ole missään päässyt syntymään pakkasten puutteessa, kun lumikin on satanut sulaan maahan. Lumen paksuus vaihtelee alueen sisällä 0-60 cm välillä.

lumituhoja-ita-suomesta-kuvametsahallitus-jarmo-laatikainen

Lumituhoja Itä-Suomesta (kuva:Metsähallitus/ Jarmo Laatikainen)

Lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin tykkylumi on aiheuttanut paljon tuhoja metsäpuille. Teiden yli kaatuneet ja katkenneet puut ovat vaurioittaneet myös sähkölinjoja ja aiheuttaneet muuta harmia.
“Toisaalta maan etelä- ja länsiosissa ei lumi ole ollut haittana, vaan kelirikko on edelleen jatkunut niin metsässä kuin teilläkin”, jatkaa Eklund.

Metsähallitus on kyennyt palvelemaan puuta ostavia asiakkaitaan hyvin. Tämä on onnistunut hyvällä suunnittelulla ja toiminnan ohjauksella.
”Korjuu- ja kuljetusyrittäjät ovat olleet hyvin joustavia ja yhteistyö heidän kanssaan on sujunut mainiosti”, Markku Eklund kehuu.