Metsäteollisuus ry

Jopa 85 prosenttia suomalaisista pitää metsäteollisuuden kilpailukyvyn vahvistamista tärkeänä

091f150a-9d73-4599-af14-d8e540fdcadb-w_576_h_2000

Suomalaiset pitävät metsäteollisuuden kilpailukyvyn parantamista tärkeänä. Taloustutkimuksen toteuttamassa tuoreessa kyselyssä metsäteollisuuden kilpailukyvyn vahvistamisen määrittelee erittäin tärkeäksi 37 prosenttia suomalaisista ja melko tärkeäksi 48 prosenttia.

Käytännössä metsäteollisuuden kilpailukyvyn vahvistamisella on miltei koko kansan tuki. Vain 2 prosenttia vastaajista katsoo, että kilpailukyvyn vahvistaminen ei ole lainkaan tärkeää, ja 9 prosenttia ilmoittaa, ettei pidä kilpailukyvyn vahvistamista kovinkaan tärkeänä.

Kyselyyn vastanneet ovat näkemyksistään verrattain varmoja. Tämä käy ilmi siitä, että vain 5 prosenttia valitsi vastausvaihtoehdon “en osaa sanoa”.

Taloustutkimus haastatteli Metsäteollisuus ry:n toimeksiannosta 1 009:ää yli 15-vuotiasta suomalaista tällä viikolla, 27.–30.1. Kysely tehtiin puhelinhaastatteluina, ja tulokset painotettiin väestötilastoja vastaaviksi. Tulosten virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

– Olemme kuukausikaupalla hakeneet työehtoneuvotteluissamme kilpailukykyä parantavia ratkaisuja. On rohkaisevaa, että tavoitteellamme on näin laaja suomalaisten ymmärrys, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Metsäteollisuus ry tavoittelee käynnissä olevalla neuvottelukierroksella kilpailukykyä parantavia työehtoja paperi-, kartonki- ja selluteollisuuteen sekä mekaaniseen metsäteollisuuteen, kuten sahoille ja vaneritehtaille. Metsäteollisuuden kansainvälinen kilpailukyky tukee koko kansantalouden työllisyyskehitystä, sillä toimialan kotimainen arvoketju on laaja.

– Tulos on yllättävänkin vahva. Valtaosa vastaajista on palkansaajia, joille työntekijöiden edut ovat tärkeitä. Samalla suomalaisten enemmistö kuitenkin ymmärtää, että viime kädessä elanto riippuu teollisuuden kilpailukyvystä ja mahdollisuuksista luoda työpaikkoja, Taloustutkimuksen tutkimus- ja asiakkuusjohtaja Juho Rahkonen toteaa.