Koivu

Koivun taimien istutusaika on parhaimmillaan

Koivun paakkutaimien istutusaika on nyt parhaimmillaan. Kesällä istutetut lehdelliset koivun paakkutaimet kasvavat paremmin kuin syksyllä tai keväällä lehdettöminä istutetut. Hyvä istutusaika kestää juhannuksesta elokuun puoliväliin asti.

– Aihetta on tutkittu 1990-luvulta lähtien, ja selitys hyvään kasvuun löytyy istutushetken maanlämpötilasta ja juurten kasvurytmistä, kertoo tutkija Jaana Luoranen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Kesällä taimet juurtuvat lämpimässä maassa nopeasti. Hyvin juurtuneet taimet pystyvät hyödyntämään jo alkukesän kasvukauden, ja näin taimien kasvu paranee. Sen sijaan keväällä lehdettöminä istutetut taimet puhkaisevat ensin lehtensä, ja juurten kasvu voi alkaa vasta sen jälkeen.

Ensimmäisten vuosien hyvä kasvu jatkuu myöhemminkin. Tutkimuksessa havaittiin, että kesäkoivut olivat kymmenen vuoden kuluttua istutuksesta vajaan senttimetrin paksumpia rinnankorkeudeltaan ja runkojen keskitilavuus oli 16–35 prosenttia suurempi kuin syyskuussa tai keväällä istutetuilla taimilla. Se sijaan eri vuodenaikoina istutettujen koivujen pituuksissa ei havaittu eroja.

Kesällä istutettavalla niin kutsutulla kesäkoivulla tarkoitetaan noin 20–30 cm mittaista, muutaman kuukauden ikäistä lehdellistä koivun taimea, joka on kasvatettu pienessä 90–150 cm3 paakussa. Perinteisesti koivuja on istutettu keväällä lehdettöminä, ja taimet on kasvatettu kookkaiksi isoissa paakuissa.

Koivun taimet on istutettava riittävän märkinä

Kesäkoivut ehtii tilata istutusta varten edeltävänä talvena, koska niitä kasvatetaan taimitarhalla vain muutama kuukausi. Tilattaessa on hyvä tietää istutusajankohta viikon – kahden tarkkuudella, sillä paras tulos saavutetaan, kun taimet istutetaan heti taimitarhalta hakemisen jälkeen. Taimia kannattaa kastella päivittäin ennen istutusta, sillä ne kasvavat nopeasti.

– Kesäkoivut voi istuttaa pottiputkella. Ennen istutusta taimet on vielä kasteltava niin, että kevyesti puristettaessa niiden paakuista tippuu vettä, Luoranen kertoo.

Kunnolla kastellut taimet ovat tutkimuksissa kestäneet hyvin kuivuutta. Jos monen viikon sateettoman jakson jälkeen maa on pölyävän kuivaa, kesäkoivujen kuolleisuus saattaa lisääntyä. Tällaisia olosuhteita on kuitenkin Suomessa harvoin.

Istutuksen jälkeen maan kuivumisesta ei ole haittaa, sillä kesäkoivut juurtuvat nopeasti ja pystyvät ottamaan vettä tehokkaasti. Kuivuuden kestävyys lisääntyy entisestään, jos taimet istutetaan riittävän syvälle siten, että paakun päälle tulee noin kuusi senttimetriä maata.

– Maan alle jäävästä rungosta ei ole haittaa. Maanalaiseen rankaan muodostuu jälkijuuria, jotka lisäävät taimen juuristoa, Luoranen sanoo.

Lehdelliset koivut ovat hieman herkempiä vaurioitumaan, joten kovin rajua käsittelyä ne eivät kestä. Taimet istutetaan siinä vaiheessa, kun rangan puutuminen on alkanut, ja se kestää normaalin istutuksen vaatiman käsittelyn. Myös kesäkoivujen koneistutusta on kokeiltu menestyksellä.

Muut liitteet