MetsätalousVerotus

Metsätalouden veroilmoituksen tekemiseen kului OmaVerossa alle 10 minuuttia – liki 0,5 miljoonan henkilön pitää tarkistaa esitäytetty veroilmoitus viimeistään ylihuomenna

Metsätalouden veroilmoituksen tekemiseen kului OmaVerossa alle 10 minuuttia – liki 0,5 miljoonan henkilön pitää tarkistaa esitäytetty veroilmoitus viimeistään ylihuomenna

Ennätyksellisen moni metsänomistaja antoi metsätalouden veroilmoituksen tänä vuonna OmaVerossa. Toiminimiyrittäjien, maatalouden harjoittajien ja heidän puolisoidensa pitää tarkistaa ja täydentää esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloista 1. huhtikuuta mennessä. 

Valtaosa metsänomistajista on alkuvuodesta tehnyt metsätalouden veroilmoituksen OmaVerossa nopeasti. Verohallinnon tietojen mukaan tammi-helmikuun aikana metsätalouden veroilmoituksen tekemiseen kului OmaVerossa keskimäärin 9 minuuttia 37 sekuntia, jos veroilmoituksen teki tietokoneella. Mobiililaitteella metsätalouden veroilmoituksen tekeminen onnistui 9 minuutissa 4 sekunnissa.

Valtaosa, eli 94 prosenttia OmaVerossa ilmoittaneista metsänomistajista käytti veroilmoituksen tekoon tietokonetta.

– Veroilmoituksen tekoon kulunut aika kertoo siitä, että suurimmalle osalle OmaVeron käyttö on luontevaa ja suoraviivaista, sanoo ylitarkastaja Petri Lindroos.

Aiempaa useampi metsänomistaja tehnyt veroilmoituksen OmaVerossa

Lähes 77 prosenttia viime vuonna metsää myyneistä yksityishenkilöistä antoi metsätalouden veroilmoituksensa sähköisesti tammi-helmikuun aikana. Viime vuonna metsätalouden veroilmoituksen antoi sähköisesti 68 prosenttia ilmoittajista.

Sähköisesti asioivien metsänomistajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja tänä vuonna se on ennätyksellisen suuri.

– Voi olla, että metsänomistajina on entistä enemmän uusia henkilöitä, joilla on kokemusta sähköisesti asioimisesta. Tänä vuonna kerroimme myös, että vuoden kuluttua emme enää lähetä paperisia metsäveroilmoituslomakkeita. Ehkä osa siksi rohkaistui kokeilemaan OmaVerossa ilmoittamista jo nyt, Lindroos arvelee.

Suurin osa metsänomistajista on antanut metsätalouden veroilmoituksen helmikuun loppuun mennessä. 1. huhtikuuta on metsätalouden veroilmoituksen määräpäivä niille metsänomistajille, jotka harjoittavat maataloutta tai elinkeinotoimintaa. Ulkomailla pysyvästi asuvien metsänomistajien pitää tehdä metsätalouden veroilmoitus 24.5. mennessä.

Kuva sähköisesti ilmoittavista metsänomistajista tarkentuu vielä kevään aikana.

Liki puolella miljoonalla esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä ylihuomenna

Maataloudenharjoittajien, toiminimiyrittäjien ja heidän puolisoidensa pitää tarkistaa esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloista viimeistään 1. huhtikuuta mennessä. Yhteensä heitä on 450 000.
Tarvittaessa veroilmoitukselle pitää täydentää ne tulot ja vähennykset, joita Verohallinto ei ole automaattisesti täyttänyt ilmoitukseen.

Helpoimmin esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuu OmaVerossa.

– Kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen esimerkiksi etätyöskentelyn vuoksi ja ilmoittaa muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut. Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät omavastuuosuuden 750 euroa, muistuttaa johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.
– Jos on lisäksi saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen, Hakkarainen jatkaa.

Share this post

About the author