Puukiipeilyn SMSuomen Puunhoidon Yhdistys SPYUutiset

Arboristit ottavat mittaa toisistaan puukiipeilyn SM-kisoissa

Arboristit ottavat mittaa toisistaan puukiipeilyn SM-kisoissa

Kilpailijoiden tulee selvittää puihin rakennettuja tehtäviä mahdollisimman nopeasti

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry järjestää tulevana viikonloppuna 20.-21.5. puukiipeilyn suomenmestaruuskilpailut Lahdessa Mukkulan kartanon puistossa. Arboristit eli puunhoitajat kilpailevat naisten, miesten sekä opiskelijoiden sarjoissa. Perjantain karsintakilpailussa mitataan erillisissä tehtävissä tekniikkaa ja nopeutta. Lauantain finaalissa kilpailijoilla on edessään yksi laaja tehtäväkokonaisuus.

Kisoihin osallistuu 25 arboristia ja arboristiopiskelijaa. Voittajat saavat oikeuden osallistua puukiipeilyn EM- ja MM-kisoihin. Puukiipeilyllä on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kilpailuja on järjestetty jo neljän vuosikymmenen ajan.

Kilpailun tarkoitus on kehittää arboristien ammattitaitoa ja tarjota näkymiä parhaisiin kiipeily- ja työtekniikoihin. Suomessa on tällä hetkellä hiukan vajaa 300 arboristitutkinnon suorittanutta puunhoitajaa. Arboristit työskentelevät kaikissa puiden elinkaareen liittyvissä tehtävissä aina suunnittelusta istutukseen, leikkuisiin, tuentoihin ja poistoihin asti. Arboristit tekevät myös puiden kuntoarvioita ja toimivat asiantuntijoina puuston arvon määrittämisessä. Kiipeily-, hoito- ja poistotekniikoiden lisäksi ensiarvoisen tärkeää arboristille on puun biologian tuntemus ja puihin kietoutuvan ympäristön monimuotoisuuden ymmärtäminen.

Mukkulan historiallinen kartanopuisto tarjoaa mainiot olosuhteet kilpailulle jo toistamiseen, sillä viimeksi Mukkulassa kisattiin keväällä 2015. Kilpailun johtaja arboristi Janne Storlöpare sai juuri tuolloin kipinän opiskella arboristiksi nähtyään kisojen huikeita suorituksia. ” On mahtavaa palata tänne Vesijärven rannalle nauttimaan kisatunnelmasta näiden upeiden puiden katveeseen”, Storlöpare toteaa. Mukkulan alue on sekä luonnoltaan että kulttuurisesti arvokasta aluetta ja alueen puustoa on laajalti suojeltu.

Kilpailun avaa Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala. Yleisö toivotetaan tervetulleeksi nauttimaan keväisestä puistosta ja kilpailusuorituksista kartanon etupihan puistoon.

Yhteystiedot:

mukkulankartano.fi

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry.

www.suomenpuunhoidonyhdistys.fi

– Lisäämme tietoisuutta puiden merkityksestä ympäristön viihtyisyydelle, terveellisyydelle ja monimuotoisuudelle.
– Toimimme asiantuntevan puunhoidon edistäjänä.
– Edistämme puunhoidon ammattilaisten osaamisen kehittymistä.

Kisaohjelma

Share this post

About the author